Selery w mlecznym sosie

Selery w mlecznym sosie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • seler korzeniowy

    3/4 kg
  • mleko

    1 szklanka
  • masło

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • ser żółty starty

    5 dkg
  • sól, pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Selery umyć i obrać pokroić w kostkę, wrzucić do wrzącej, osolonej wody.. ugotować na silnym ogniu. Masło stopić, dodać przesianą mąkę wymieszać i podgrzewać dodając powoli mleko stale mieszać najlepiej za pomocą trzepaczki. Mieszając doprowadzić do wrzenia odstawić z ognia dodać starty ser. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. Ugotowane selery odcedzić i włożyć do przygotowanego sosu wymieszać i wyłożyć na salaterkę. Podawać zaraz po przyrządzeniu jako dodatek do potraw

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat