Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mazurek makowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 1 szkl
mleko 2 szkl
jaja 6 szt
cukier 1 szkl
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: mazurek makowy

Szklankę maku gotujemy przez chwilę w mleku (mak zalać mlekiem żeby przykryć mak, podgrzać, aż mak wchłonie mleko). Dobrze odsączmy i trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Na małym ogniu ubijamy 6 żółtek za szklanką cukru. Objętość powinna się zwiększyć co najmniej 3-krotnie. Należy przy tym uważać, by masa się nie przypaliła. Ubijamy pianę z 6 białek i mieszamy. Studzimy. Dodajemy 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej i mieszamy. Ciasto rozsmarowujemy w tortownicy. Pieczemy w ok. 180 st. Sprawdzamy czy ciasto nie klei się do patyczka. Mazurek polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariel78 09.11.2012 11:24
lubię taki z maczkiem
Renata16 11.07.2012 23:23
dobry mazurek :)
gusia1000 19.02.2012 18:32
Smaczne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak