Torcikowa lala

Torcikowa lala

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleka

    3/4 l
  • budyni śmietankowych

    4 opakowania
  • margaryny

    1 kostka
  • poncz

    do nasączenia
  • wiórków kokosowych

    1 paczka
  • cukru pudru

    1 kg
  • pianek marshmalows po 90 g

    3 opakowania
  • dżem kwaśny

    1 słoik
  • Biszkopt

    1 z 4 jaj
  • Biszkopt

    1 z 5 jajek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Upiec dowolne biszkopty z 4 jajek w formie babkowej z kominkiem i z 5 jajek w średniej wielkości tortownicy. Ugotować budyń na mleku, wystudzić. Następnie zmiksować z margaryną na gładką masę. Biszkopty przekroić: pierwszy na 3 części, drugi na 2. Lekko je nasączyć ponczem, posmarować dżemem i położyć krem. Złożyć w całość tzn. okrągły biszkopt na spód tortu a babkę na górę. Ta część posłuży za suknię dla lalki. Następnie wkładamy w środek babki zawiniętą w folię aluminiową do połowy lalkę. Boki tortu smarujemy pozostałym kremem i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Rozpuścić pianki i wgnieść w nie tyle cukru pudru by powstała masa plastyczna. Rozwałkować wałkiem i wycinać potrzebne części ubrania, ozdoby. Lalkę ubrać według własnego pomysłu. Masę można barwić na różne kolory barwnikami spożywczymi. Tortu nie nasączałam za bardzo a masa budyniowa musi być sztywna bo ciężar ubrania lalki jest spory i ciasto mogłoby się rozpaść.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Justyna70

12.12.2010 20:31
piękna!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat