Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort z truskawkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 180 gram
mąka ziemniaczana 40 gram
cukier puder 50 gram
masło 120 gram
jajko 1 szt
sól szczypta
truskawki 25 dkg
śmietana 3/8 litra
cukier 80 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat
truskawki 40 dkg
polewa gotowa 1/2 torebki
śmietana 1/8 litra
pistacje posiekane 20 gram
soczewica 1 (suszona)

Przepis i sposób przygotowania na: tort z truskawkami

Mąkę zagniatamy szybki z cukrem masłem,jajkiem i szczyptą soli na gładkie ciasto,następnie zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.Mocno schłodzone ciasto wałkujemy na placek o grubości 3mm i wykładamy nim natłuszczoną formę na ciasto owocowe ,przyciskamy brzeg ciasta do formy i odcinamy wystające części,na ciasto nakładamy papier do pieczenia i nasypujemy soczewicę.PIECZEMY 20 MINUT W 200 STOPNIACH,PODPIECZONE CIASTO LEKKO STUDZIMY I USUWAMY PAPIER WRAZ Z SOCZEWICĄ.Truskawki myjemy miksujemy,śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy do tego zmiksowane truskawki.Zelatynę rozpuszczamy i dodajemy do masy truskawkowej.Utworzony krem wykładamy na upieczony spód wyrównujemy wierzch i formę wstawiamy do lodówki na 20 minut,by krem stężał.Wierzch tortu dekorujemy truskawkami polewę smarujemy na truskawkach,śmietanę ubijamy i dekorujemy tort i posypujemy pistacjami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak