Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka francuskie na kilka sposobów

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 szt
jabłko 0,5 szt
budyń 1 opakowanie
marmolada 4 łyżki
jaja 1 szt
cukier kryształ do dekoracji
brzoskwinie w puszce 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka francuskie na kilka sposobów

Gotowe ciasto francuskie (najlepiej schłodzone) nadziewamy kawałkami jabłek (można również dodać cynamon do jabłka), gotowym budyniem na którym układamy brzoskwinie, marmoladą lub czymkolwiek co akurat mamy w domu. Ciasto można składać lub kłaść owoce bezpośrednio na wyciętym kawałku. Można zawijać rogaliki lub robić ślimaczki. Alby zrobić ślimaczka należy pas ciasta złożyć w obu stron do środka, później jeszcze raz i jeszcze, i kroić niewielkie paseczki. Płat przed złożeniem można posmarować budyniem lub marmoladą. Gotowe ciasteczka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem kryształem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st przed ok 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 13.03.2012 09:03
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak