Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ananasowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 600 g
ananas świeży 1 szt
limonka 1 szt
cytryna 1 szt
laska cynamonu 1 sz
miód 2 łyżki
cukier puder 100 g
masło 100 g
puder migdałowy 100 g
jaja 2 szt
mąka pszenna 40 g
anyż gwiazdki 3 szt
wino białe wytrawne 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ananasowa

Masło ucieraj z cukrem i dodawaj powoli jaja. Następnie wymieszaj wszystko z mąką i pudrem migdałowym. Ciasto francuskie pokrój starannie na prostokąty i na środku każdego z nich posmaruj cienką warstwę masy migdałowej. Wstaw do zamrażarki za 20 minut. Z ananasa wykrój środek i pokrój na plastry szerokości ok 1,5 cm. Miód rozpuść na patelni i dodaj do niego anyż i cynamon, ułóż ananasa, dolej wino i skórkę oraz sok z limonki i cytryny. Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut. Wyjmij ananasa i ostudź. Następnie układaj na zamrożonej masie migdałowej i wstaw szybko do piekarnika o temperaturze 200 stopni C na około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak