Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryżowa zapiekanka z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 1,5 szklanki
jabłka 6-7 sztuk
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 3-4 łyżki
masło 8-10 dag
wiórki kokosowe 1/3 opakowania
cynamon do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ryżowa zapiekanka z jabłkami

Ryż wypłukać, ugotować na sypko, osączyć. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do startych jabłek dodać cynamon, wymieszać. Oba cukry połączyć, dodać do osączonego ryżu i wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Pozostałe masło zmrozić w zamrażalniku. Do przygotowanego naczynia wyłożyć połowę ryżu, następnie przygotowane jabłka i pozostały ryż. Zmrożone masło zetrzeć na wiórki i wymieszać z wiórkami kokosowymi. Zasypać ryż. Zapiekać 20 -30min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak