Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kajzerka 2 szt
marchewka 1 szt
seler nać 1 szt
seler korzeniowy 1/4 szt
por 2 szt
masło 4 dkg
mąka 1 łyżka
szczaw 10 dkg
czosnek ząbki 1 szt
cebulka 1 szt
szczypiorek usiekany 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
żółtko surowe 1 szt
śmietana gęsta 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa

Roztop masło na patelni. Bułki pokroić w kosteczkę i zrobić grzanki. Umyć, obrać i pokroić na połówki seler, marchew i pory. Wrzucić do garnka z 1l zimnej, osolonej wody i gotować 30 minut. Po ugotowaniu przetrzeć przez sito. W drugim garnku roztopić masło dosypać mąki i zrobić białą zasmażkę. Wlać wywar z jarzyn, mieszając żeby nie powstały grudki i zagotować. Szczaw umyć i drobno posiekać. Wsypać do zupy razem z drobno posiekanymi cebulką, czosnkiem, szczypiorkiem i natką. Przyprawić solą i pieprzem. Żółtko wymieszać ze śmietaną i dolać do zupy. NIE GOTOWAĆ. Wlać zupę do naczyń z grzankami i podawać od razu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata16 24.06.2012 22:22
chciałabym spróbować takiej zupki ;)
Marzena34 25.04.2012 19:19
wspaniała
gusia1000 31.01.2012 19:02
Gotuj? j?.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak