Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żeberka w sosie cebulowo-pomidorowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1/2 kg
cebula 2 sztuki
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
olej roślinny do smażenia
kostka rosołowa 1 1/2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: żeberka w sosie cebulowo-pomidorowym

Żeberka obsypać przyprawami (szczypta pieprzu, soli i papryki - według uznania), Włożyć na patelnię i podsmażyć, aż się zarumienią, a następnie przełożyć do garnka, Wlać szklankę bulionu (rozpuszczona 1 kostka rosołowa) tak, żeby przykryć żeberka i poddusić (gotować, aż żeberka zmiękną). W międzyczasie pokroić cebulę w talarki, przysmażyć na tłuszczu na patelni i dodać do niej bulionu z 1/2 kostki rosołowej, poddusić ją i dodać do niej koncentrat pomidorowy (zamiennie czasem używam przecieru pomidorowego). W ten sposób przyrządzamy sos, który dodajemy do żeberek. Następnie sos i żeberka mieszamy. Podawać na gorąco z ziemniakami lub ryżem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 28.03.2012 15:05
lubię
artur7 25.03.2012 06:30
lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak