Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne z cebulą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron lasagne 0,5 opak.
mięso mielone wieprzowe 400 gram
cebula biała 5 szt.
czosnek 3 ząbki
sól do smaku
sok pomidorowy 1 litr
przecier pomidorowy 200 ml
woda 300 ml
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
olej roślinny do smażenia
papryka czerwona 1 szt.
ser żółty 200 (królewski)

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z cebulą

Na patelni rozgrzewamy olej roślinny, smazymy mięso z odrobiną soli i pieprzu. W większym garnku szklimy cebulę i czosnek - drobno posiekane, dodajemy podsmażone mięso - bez tłuszczu! i mieszamy. Dodajemy przecier i dokładnie łączymy składniki. Zalewamy sokiem pomidorowym. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i wszystkie pozostałe przyprawy. Mieszamy. Gotujemy do miękkości papryki, na koniec dodajemy wodę, by sos miał wodnistą konsystencję. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy niewielką ilość sosu, na to kładziemy warstwę makaronu, potem sos, starty ser, sos, makaron, sos i tak kilka warstw, na koniec -starty ser. Zapiekamy w piekarniku około 45 min. w 200 st. (makaron miękki). Smacznego! PS. Najsmaczniejsza jest odgrzewana.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 07.02.2012 21:40
Moje smaki również. Przepyszna potrawa.
Wacław 23.01.2012 15:06
pycha,moje smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak