Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe pierogi z owocami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
jaja 1 szt
sól szczypta
woda 1 szkl
mleko 2 łyżki
owoce

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe pierogi z owocami

Owoce: wedle uznania - truskawki, jagody, jeżyny, maliny, jabłka itp.

Można zrobić ciasto bez mleka. Wtedy proporcje składników zostaję te same - tylko wody dodajemy odrobinę więcej. Do przesianej mąki dodać zagotowane mleko - wymieszać nożem. Dodać jajko, sól i ciepłą wodę. Zagnieść ciasto. Wyrobić. Gotowe ciasto rozwałkować na ok 2mm, wykrawać szklanką krążki, nakładać owoce (jeśli są to jagody lub jeżyny posłodzić przed nałożeniem, jeśli inne owoce również są kwaśne postąpić podobnie), składać na pół i sklejać brzegi. Gotować w gorącej lekko osolonej wodzie od momentu wypłynięcia przez ok 2 minuty. Podawać ze śmietaną lub polane masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 09.06.2015 12:21
pierogi z owocami, smakowite te pierogi
cooleczka 04.01.2012 14:03
uwielbiam pierogi z owocami :) a do ciasta nigdy nie dawałam mleka - będę musiała spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak