Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki domowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
masło 3 dag
żółtko jajek 6 szt
śmietana 18-procentowa 3 łyżki
spirytus 1 łyżka
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki domowe

Miękkie masło ucieramy z żółtkami. Do powstałej masy dodajemy śmietanę i spirytus. Lekko mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i zarabiamy ciasto (tak aby powstawały pęcherze). Ciasto rozwałkuj na placki o grubości 1-2 mm, następnie pokrój ciasto na paski, a w środku każdego paska zrób nacięcie. Jeden z końców paska przełóż przez nacięcie - odwróć i pociągnij. Smaż na głębokim oleju na złoty kolor. Dekoruj cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AURELKA 27.09.2012 18:29
pycha
rjustysia 30.03.2012 12:11
pięknie wyglądają :)
Kas2 09.02.2012 18:52
zjadłabym całą michę :)
Robert10 09.02.2012 15:55
takie domowe są najlepsze
kate.500 09.01.2012 07:51
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak