Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto migdałowo-makowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 gram
masa makowa 1 sztuka
masło 125 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jaja 1 sztuka
migdały 10 dag
rodzynki 10 dag
śmietana 100 ml
smalec 3 łyżki
margaryna do smarowania formy 15 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto migdałowo-makowe

Łączymy mąkę, jajo, proszek do pieczenia, masło, smalec i śmietanę, wyrabiamy masę na gładkie ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę. Bakalie sparzamy wrzątkiem, migdały kroimy na połówki i mieszamy razem z rodzynkami i masą makową. Schłodzone ciasto dzielimy na pół, jedną porcję wykładamy na posmarowaną margaryną blaszkę, na to wykładamy masę makową z bakaliami i to wszystko pokrywamy resztą ciasta, tym razem ścieramy je na tarce i posypujemy całość. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 175-180 stopni na około godzinę. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tika4444 17.04.2012 11:47
fajny pomysł
berys18 10.04.2012 11:35
super ciasto
olkaaa 03.03.2012 14:44
lubię
Ada-Gaba 22.02.2012 07:14
mniam mniam
Justa32 17.02.2012 23:03
pyszności
cooleczka 14.02.2012 18:28
zapowiada się smacznie
Wacław 06.02.2012 13:55
pychota,mniam
Wacław 06.02.2012 13:55
pychota,mniam
misia53 18.01.2012 19:26
to będzie dobre ciacho
Izabela28 18.01.2012 10:10
aż ślinka leci na to ciasto:)
Dorian 16.01.2012 07:55
super
kate.500 16.01.2012 07:37
pychotka
Ewelina38 04.01.2012 14:42
Pysznie się zapowiada to ciacho
zdzislawa2 04.01.2012 13:18
rewelacja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak