Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe placki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 800 g
masło 50 g
mąka 1 szklanka
jaja 4 szt.
cukier puder do smaku
tłuszcz do smażenia
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe placki

Oddzielamy jajka od żółtek, z białek ubijamy pianę. Miękkie masło ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru, dodajemy żółtka i nadal ucieramy aż powstanie puszysta, gładka masa. Następnie masę tą łączymy z potartą dynią, dosypujemy do tego powoli mąkę, mieszamy, a następnie dodajemy pianę z białek. Wyrabiamy ciasto. Smażymy placki z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu, nakładając niewielkie porcje ciasta. Usmażone placki dekorujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak