Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto orzechowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 90 gram
cukier 170 gram
żółtko jajek 6 szt
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Ziele angielskie mielone Prymat szczypta
sól szczypta
skórka z pomarańczy 1 szt
winiak 20 gram
mąka 10 dkg
mąka ziemniaczna 5 dkg
kakao 50 gram
polewa czekoladowa
pistacje
orzechy włoskie 10 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto orzechowe

Masło ucieramy z 1/3 cukru i żółtkami na pulchną masę,do masy dodajemy mieszając przyprawy winiak.Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną kakaem w proszku i orzechami zmielonymi.Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę.Najpierw ok 1/4 tej piany dodajemy do masy jajeczne potem ostrożnie mieszając dodajemy resztę piany i mieszankę mąki.Prążkowaną formę smarujemy tłuszczem posypujemy bułką tartą i wykładamy do niej ciasto.Pieczemy 45 minut.Upieczone ciasto lekko ostudzone polewamy polewą czekoladową i dekorujemy pistacjami,mogą być także orzechy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iza15 11.01.2012 19:08
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak