Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rogaliki z pieczonym jabłkiem
Drożdże rozpuszczamy w 50ml ciepłej, posłodzonej wody. Mąkę mieszamy z pozostałym cukrem, dodajemy zaczyn, śmietankę, jajka oraz miękkie masło. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek i wycinamy trójkąty o podstawie około 10cm. Przy podstawie każdego trójkąta kładziemy łyżkę nadzienia z pieczonego jabłka oraz kleks żurawiny i zawijamy rogalik. Wierzch każdego rogalika smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180st przez 10-15 minut.
Gotowe rogaliki pozostawiamy do wystygnięcia i dekorujemy np. lukrem i wiórkami kokosowymi.