Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane piersi indyka w parmezanie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka 1 kg
cebula biała 1 szt
jajko 2 szt
mąka
Bułka tarta klasyczna Prymat
przecier pomidorowy 1 słoiczek
tymianek 1 łyżka
bazylia 1 łyżka
oregano 1 łyżka
czosnek 5 ząbków
woda 1 szkl
cukier 1 łyżeczka
masło 50 dag
olej
parmezan starty 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane piersi indyka w parmezanie

Piersi z indyka pokroić na mniejsze częsci (ok.5cmx5cm) posolić i popieprzyć.
Panierować: mąka, jajko, bułka tarta wymieszana z parmezanem. Usmażyć na złoto. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnie, na której smażyliśmy mięso dolać trochę oleju i masła. Dorzucić 1 dużą pokrojoną cebulę, Gdy cebula się przysmaży dodać kilka ząbków przeciśniętego czosnku. Zalać ok. 1.5 szklanki gorącej wody i dodać przecier pomidorowy. Przyprawić po łyżce suszonego tymianku, bazylii i oregano. Dosolić i dopieprzyć do smaku. Sos powinien być wyraźnie ziołowo-czosnkowy i nie powinien być rzadki. Na koniec dosypać trochę parmezanu. Sosem zalać mięso, posypać górę parmezanem. Włożyć do piekarnika na ok. 20-30 min w temp 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ilona15 25.02.2012 08:39
uwielbiam połączenie drobiu z parmezanem. Super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak