Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze szpinakiem i serem rokpol

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 kg
jajko 1 szt
woda 1/2 litra
liście szpinaku 1/2 kg
ser pleśniowy niebieski 200 g
czosnek suszony w płatkach 3 łyżeczki
curry do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem i serem rokpol

Jajko rozbić dokładnie z 1/2 litra gorącej wody, wylewać stopniowo na przesianą mąkę, zagnieść gładkie ciasto, odstawić zawinięte w folię spożywczą żeby \"odpoczęło\".
Liście szpinaku umyć, osuszyć, porwać na niewielkie kawałki i obsmażyć na oliwie z dodatkiem przypraw. Odparować aby powstała masa była dosyć gęsta. Do wystudzonego szpinaku dodać pokruszony niezbyt drobno rokpol i wymieszać.
Ciasto podzielić na porcje, cienko rozwałkować i wycinać krążki. Na każdy krążek nałożyć dużą łyżkę farszu i zlepiać pierogi.
Gotować w wodzie z łyżką oleju.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 04.06.2016 18:42
wyglądają obłędnie
agnieszkalider 03.12.2012 09:23
Pyszności!
jozefinach 16.06.2012 10:29
Idealne.
IZABELA29 09.02.2012 08:33
jak zwykle smaczne ,ja taka foremką nie lubię robić ,wygodniej recznie sklejac ,chociaz te ładniej wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak