Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 60 g
cukier 2 łyżki
śmietana kwaśna 250 g
mąka 1 kg
masło 100 g
smalec 100 g
mięso wołowe 250 g
mięso wieprzowe 250 g
cebula 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
tymianek do smaku
cząber do smaku
czosnek do smaku
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem

W niewielkiej misce utrzeć drożdże ze śmietaną i cukrem, odstawić aż zaczną pracować.
Mąkę, masło i smalec posiekać razem jak na ciasto kruche.
Wymieszać z pracującymi drożdżami i odstawić do wyrośnięcia - ciasto jest dosyć miękkie.
Mięso zmielić, podsmażyć z przyprawami i po wystudzeniu jeszcze raz zmielić, doprawiając ewentualnie do smaku.
Po wystudzeniu dodać do farszu 1 jajko i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować na grubość ok. 3 mm, nałożyć pasek farszu i zawinąć w rulon.
Każdy rulonik pociąć na paszteciki pasującej wielkości, ułożyć na blaszce pokrytej papierem i pozostawić na około 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Piec 20-25 minut w temp. 180 st, aż osiągną złoto - brązowy kolor
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariusz10 04.06.2012 19:08
super
halina17 07.03.2012 22:15
smaczne
Ada-Gaba 07.03.2012 07:19
świetne
cooleczka 02.02.2012 14:08
wyglądają świetnie :) ale takich aromatycznych jeszcze nie jadłam
Kas2 20.01.2012 11:36
wspaniałe
dwa pokoje z kuchnią 03.01.2012 14:17
mniam
caralajna 03.01.2012 14:15
wyglądają bardzo profesjonalnie i apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak