Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka jabłkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 1 kg
chałka 2-3
jajko 3
masło 4 łyżka
cukier 1 szklanka
mleko 1 szklanka
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka jabłkowa

Chałki kroimy na kromki niezbyt grube. Każda kromkę smarujemy masłem i posypujemy cukrem
Żółtka i resztę cukru ucieramy w garnku.Dolewamy gorace mleko i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez chwilę na małym ogniu.
Jabłka obieramy, scieramy na tarce. Podsmazamy na masle.
Naczynie zaroodporne smarujemy masłem. Układamy w nim warstwami jabłka i kromki chałek. Zalewamy sosem jajeczno- mlecznym.
Naczynie wstawiamy do naggrzanego piekarnika i zapiekamy potrawę przez ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy delikatnie cukrem waniliowym. Podajemy gorace.

Smacznego:-)))

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 03.01.2012 13:47
pewnie smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak