Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół tajski

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 0.5 kg
marchew 3 szt
pietruszka 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3 szt
pieprz 10 ziaren
czosnek 6 ząbków
imbir 4 cm
papryczka chili 1 szt
cebula dymka ze szczypiorkiem
sos sojowy
makaron
sól
olej 30 ml
pietruszka zielona 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół tajski

Najpierw gotujemy bulion jak na normalny rosół. Można użyć kości, które zostały z kurczaka, pałki, skrzydełka-wybór należy do Was. dodejemy marchew, pietruszkę, liść, laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól (bądź kostkę rosołową z kurczaka lub warzywną). Gotujemy tak długo aż mięso będzie dobre.
W drugim garnku podgrzewamy olej. Wrzucamy starty imbir, starty czosnek i posiekaną papryczkę chilli. Chwilę podsmażamy (oby nie spalić czosnku). Dodajemy pokrojoną białą część cebulki dymki. Wszystko zalewamy odcedzonym przez sitko wywarem z pierwszego garnka.
Marchewkę kroimy w kostkę, a mięso rozdzielamy. Je również wrzucamy do zupy. Gotujemy ok 5 min. doprawiamy sosem sojowym. Podajemy ze świeża pietruszką lub kolendrą oraz cienkim makaronem, najlepiej typu noodle.

Rosól doskonale nadaje się na przeziębienia oraz zimne dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 27.06.2012 09:18
uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak