Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta zasmażana z grochem

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kapusta zasmażana to danie, które doskonale wpisuje się w tradycję polskiej Wigilii. Lekko kwaśna kapusta, połączona z kremowym, rozpadającym się podczas gotowania grochem, to potrawa o wyjątkowym smaku. Jej sekret leży również we właściwym doprawieniu. Sprawdźcie jak to zrobić. 

Składniki:

kapusta kiszona 1200 gramów
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
cebula 2 sztuki
mąka 2 łyżki
masło 4 łyżki
groch 500 gramów
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta zasmażana z grochem

Kapusta z grochem to potrawa, która wchodzi w skład dwunastu tradycyjnych potraw wigilijnych. Przepis na kapustę z grochem jest bardzo prosty. Wystarczy zaledwie kilka kroków przygotowania, by ta uwielbiana przez wielu przekąska była gotowa. W każdej rodzinie zawsze znajdzie się choć jedna osoba, która jest jej wielkim fanem. 

Kapusta z grochem prosty przepis: 

1. Groch łuskany moczymy w wodzie, najlepiej przez całą noc.

2. Kapustę kiszoną płuczemy, gdy jest za kwaśna i kroimy.

3. Wkładamy do garnka i zalewamy dwoma szklankami wody. Dodajemy podsmażoną cebulę, liść laurowy, pieprz w ziarnkach i majeranek. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 50 minut.

4. W tym samym czasie w osobnym garnku gotujemy namoczony groch, lekko solimy. Groch gotujemy na małym ogniu około 20 minut, często mieszamy.

5. Ugotowany groch możemy potłuc tłuczkiem do ziemniaków lub dodać taki prosto z garnka do kapusty. Wszystko gotujemy jeszcze około 10 minut, często mieszając. Kapustę doprawiamy solą i majerankiem, według uznania. Kapustę można zagęścić zasmażką z masła i mąki. Smacznego!

Oczywiście nie musicie sięgać po szybki przepis na kapustę tylko w święta. Taka kapusta z grochem sprawdzi się również jako dodatek do codziennego obiadu lub jako przekąska. O czym warto pamiętać sięgając po szybki przepis na kapustę z grochem? Najważniejsze jest sprawdzenie smaku kapusty po wyciągnięciu jej z woreczka. Jeśli kapusta jest za kwaśna - koniecznie przepłuczcie ją pod bieżącą wodą.  

Spodobał Wam się przepis na kapustę z grochem? Koniecznie sprawdźcie inne przepisy na proste przepisy na Boże Narodzenie! 

Kapusta z grzybami suszonymi 

Zupa z borowikami i łazankami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 01.06.2012 09:05
bardzo lubię
PaniMISIOWA 05.03.2012 09:29
mniam mniam!
dwa pokoje z kuchnią 16.01.2012 14:22
o! bardzo lubię!
halina17 10.01.2012 19:59
dobra kapusta
romanrafal
romanrafal 10.01.2012 13:43
smaczna
Iwona45 08.01.2012 14:38
pycha
RenataZ-et 06.01.2012 17:18
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak