Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

likier jajeczny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 10 szt
cukier 60 gram
spirytus 300 ml
laska wanilii
mleko 400 ml
wino 500 (marsala)

Przepis i sposób przygotowania na: likier jajeczny

Oddzielamy żółtka od białek,w jednej misce ucieramy żółtka z cukrem a kiedy krem będzie jednolity i puszysty przekładamy do rondelka i ciągle mieszając rozprowadzamy go mlekiem i połową słodkiego mocnego wina,następnie dodajemy lakę wanilii i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu.Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia,usuwamy lasę wanilii dodajemy spirytus i resztę wina.Całość mieszamy,przelewamy do butelek i odstawiamy na 2 miesiące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 03.01.2012 16:37
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak