Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muszle w sosie śmietanowo-winnym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

muszle 1 500gr
cebula 1 duża
wino białe wytrawne 1/2 szkl
pietruszka świeża 1 pęczek
olej do smażenia 1 łyżka
śmietana 12% 1 kubek
bagietka 1 szt
sok z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Muszle w sosie śmietanowo-winnym

Muszle najlepiej kupić już oczyszczone.
W dużej patelni bądź woku rozgrzać olej lub masło. Przysmażyć cebulę. Dobrze przesmażoną cebulę zalać winem i poczekać aż trochę odparuje. Następnie dodajemy śmietanę (ja lubie dużo sosiku do maczania bagietki, więc zawsze daje 2 małe kubki lub 1 duży) Do tak przyrządzonego sosiku dosypujemy muszle. Dusimy tak długo, aż (będą ciepłe w środku, jeżeli kupiliśmy już wcześniej oprawione, bądź aż się otworzą i nasiąkną, w przypadku zakupu surowych muszli). Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę oraz lekko spryskujemy cytryną. Podajemy z bagietką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak