Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwaszone ogórki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieprz 2 łyżeczki
ziele angielskie 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
ząbek czosnku 6 szt
woda 2 litry
sól kamienna 4 łyżki
koper 1/2 pęczku
ogórki gruntowe 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kwaszone ogórki

Ogórki, oczyścić, umyć, włożyć do wyparzonych słoików, włożyć koper, pieprz ( do każdego słoika 1/2 łyżki), liść laurowy, ząbki czosnku, ziela angielskiego Zimną wodę wymieszać dokładnie z solą i zalać nią słoiki oraz zamknąć słoik szczelnie. Ogórki odstawić w ciemne miejsce i pasteryzować najlepiej kilka dni, by nabrały odpowiedniego smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna223 15.05.2012 13:11
najlepsze są własnej roboty,
kamyk 22.01.2012 14:44
lubię
LuKaSz4761 03.01.2012 08:44
mniam
olkaaa 03.01.2012 07:59
uwielbiam ogórki
Reda 02.01.2012 19:24
Ja też wszelkiego rodzaju, najlepsze są własnej roboty, bo każdy robi do swojego smaku, i zawsze sama pielęgnuję ogórki w ogródku ;) oczywiście ogórki
foczka-ks 02.01.2012 19:09
lubię je

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak