Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czebureky domowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 800 gr
olej 8 łyżek
sól 2 szczypty
cukier 1 łyżeczka
woda 400 ml
wódka 1 łyżka
mięso wieprzowe bez kości 300 gr
mięso cielęce bez kości 300 gr
cebula biała 3
sól do smaku
pieprz do smaku
mleko 150-200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Czebureky domowe

Ciasto:

Do mąki dodać sól i cukier, wódkę, olej i zalać wrzątkiem. Mieszać najpierw łyżką(bo można poparzyć się),później ręka,aż zaczną pękać bąbelki. Ciasto zostawić w cieple na 15 min czas od czasu mieszając.

Tym czasem robimy farsz:
Mielimy mięso wieprzowe i cielęcinę dodajemy do niej mieloną cebulę,wodę lub mleko,sól,pieprz do smaku.

Bierzemy ciasto rozwałkujemy do grubości 2-3mm,wycinamy miseczką koła średnica 7-8cm.
Kładziemy do środka łyżkę farszu i zaklejamy jak pierogi,dobrze dociskając kraje.

Smażymy w fryturze lub n patelni w dużej ilości oleju,aż zarumienią się.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia22 02.01.2012 17:25
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak