Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowy sernik

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
cukier 4 łyżka
mąka pszenna 2 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
SER HOMOGENIZOWANY 1/2 kg
margaryna 1 kostka
śmietana kremówka 3 łyżka
cukier puder 10 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyzka
galaretka cytrynowa 2 opakowania
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowy sernik

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany z białek porcjami dosypujemy cukier i dodajemy zółtka. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Stopniowo wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Mieszamy wszystko za pomocą łyzki.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Margarynę ucieramy mikserem do białości. Dodajemy cukier puder, sok z cytryny, kremówkę. Wszystko miksujemy. Następnie porcjami dokładamy serek. Po uzyskaniu gładkiej masy dodajemy rozgniecione 4 banany.Wszystko razem dokładnie miksujemy.
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Odstawiamy na ok 5 minut. Nastepnie podgrzewamy na ogniu cały czas mieszając az do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygniecia.
Wystudzoną zelatynę wlewamy powoli do masy serowej. Miksujemy. Masę przekładamy do tortownicy z upieczonym biszkoptem.
Pozostałe banany kroimy w plasterki i układamy na masie serowej. Wstawiamy do lodówki.
Galaretki rozrabiamy według przepisu na opakowaniu. Lekko tęzejąca wylewamy na ciasto. Schładzamy do pełnego stezenia w lodówce.


Smacznego:-)))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Papryczka 19.09.2012 19:34
super
octo 21.03.2012 09:19
uwielbiam banany:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak