Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybka fasolka \"po bretońsku\"

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola Jaś 1/2 kg
kiełbasa śląska 1/2 kg
boczek wędzony 1/4 kg
koncentrat pomidorowy 150 g
cebula 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
tymianek do smaku
chili do smaku
masło 50 g
mąka 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Szybka fasolka \"po bretońsku\"

Fasolę zalać gorącą wodą, zagotować 1 minutę i odstawić na godzinę w zakrytym garnku w ciepłym miejscu.
Kiełbasę pokroić w plasterki.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, odcedzić do miseczki a na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.
Fasolę po godzinie zagotować w wodzie w której się moczyła, dodać kiełbasę i gotować ok. 1/2 h, po tym czasie dodać boczek, podsmażoną cebulkę oraz koncentrat pomidorowy. Dodać przyprawy.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę i dodać do fasolki.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JUSTYNA61 25.02.2012 08:47
uwielbiam fasolę "jaś" a jeszcze po bretońsku to tym bardziej :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak