Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZYNKA

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 5 kg
sól 1/4 kg
saletra 1 łyżeczka
ziele angielskie 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 10 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: SZYNKA

Szynkę natrzeć dokładnie mieszanką soli, saletry, pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego. Jeśli szynka jest z kością, trzeba zrobić obok niej głęboką dziurę i wsypać tam sól. Następnie włożyć szynkę do kamionkowego garnka, przycisnąć drewniana deseczką i dociążyć jakimś ciężarem. Garnek zakryć gęstym płótnem. Po dwóch dniach wlać do 1/2 litra przestudzonej wody w której rozpuścić garść soli kuchennej. Szynkę codziennie przewracać w garnku. Powinna w nim leżeć 4, a nawet 5 tygodni. Po upływie tego czasu, można ją wędzić. Szynkę podajemy na płaskich półmiskach, zawsze należy pamiętać , aby nie nakładać zbyt dużo, bo to wygląda nie estetycznie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak