Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trociniak

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 3 szt
cukier 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
cukier wanilinowy 1 op
mleko 0,5 l
cukier 1 szkl
masło 1 kostka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
galaretka agrestowa 3 op
woda 1 l
jabłka 5 szt
wierzch
wiórki kokosowe 1 op
cukier 2 łyzki
masło 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Trociniak

Z podanych składników ubijamy ciasto i pieczemy biszkopt.
Z ½ l mleka odlewamy ½ szklanki i rozpuszczamy w nim obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy mleko z mąką. Gotujemy. Gdy ostygnie, ucieramy z masłem.
W 1 l wody rozpuszczamy 3 galaretki i studzimy. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy 5 startych jabłek i mieszamy.
Biszkopt smarujemy połową budyniu, wykładamy masę jabłkową. Chłodzimy.
Roztapiamy 2 łyżki masła. Prażymy na nim wiórki kokosowe z cukrem. Studzimy.
Gdy masa w lodówce mocno stężeje, wykładamy drugą połowę budyniu i posypujemy zimnymi wiórkami z cukrem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 22.03.2012 09:23
Muszę zrobić to ciasto. Wygląda wspaniale.
Kas2 02.01.2012 17:09
fajna nazwa! lubię takie przekładańce

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak