Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukierkowy kakaowiec

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 25 dkg
cukier 1,5 szklanki
kakao 4 łyżki
woda 0,5 szklanki
mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Cukierkowy kakaowiec

Kroki postępowania

1
Margarynę kroimy na kilka mniejszych części. Wkładamy do garnka. Dodajemy cukier, kakao i wodę. Stawiamy na średnim ogniu i cały czas mieszamy. Gdy składniki się połączą a masa zagotuje zdejmujemy z ognia. Odlewamy 1/3 szklanki masy. Zostawiamy do ostygnięcia. Do większej części masy dodajemy jajka i miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiemm do pieczenia.
Krok 1 - Cukierkowy kakaowiec foto
2
Ciasto wkładamy do keksówki. Pieczemy około 45 minut w temp. 170 C. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy
Krok 2 - Cukierkowy kakaowiec foto
3
Masę, którą wcześniej odłożyliśmy podgrzewamy by była płynna i polewamy nią juz przestudzone ciasto
Krok 3 - Cukierkowy kakaowiec foto
4
Dekorujemy dowolnymi cukrowymi ozdobami. U mnie dekorują zawsze dzieci :) Smacznego!!
Krok 4 - Cukierkowy kakaowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

karolina1869 22.02.2013 18:30
fajny
Beatris 02.01.2012 17:54
Bardzo pyszne ciasto. Kiedyś często takie robiłam.
katerin1x15 02.01.2012 17:00
kusi, żeby wypróbować ten przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak