Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z domowego piekarnika

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 20 dag
sól
drożdże 2 dag
oliwa 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z domowego piekarnika

To prosty przepis na pyszne ciasto do pizzy :) i pomysł na obiad w każdej chwili - ponieważ ciasto z powodzeniem można zamrozić i po odmrożeniu jest równie dobre!
Drożdże rozpuścić w pół szklanki ciepłej wody i zostawić do wyrośnięcia. W tym czasie mąkę przesiać do miski, dodać sól i oliwę. Do mąki dodać drożdże i wymieszać ciasto. Wyrabiać długo, aż nie będzie kleić się do rąk. Najlepiej lekko zarobione ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i tam dalej je \"urabiać\".
Gotowe włożyć do miski i przykryte mokrą ściereczką odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (około 1,5 godziny). Następnie rękami formować spody (nie powinno się tego robić wałkiem, bo ciasto traci puszystość). Każdy ze spodów posmarować sosem pomidorowym (lub gotowym do pizzy - dostępne w markecie) i układać dodatki już wedle uznania. Wierzch posypać serem tarte wiórki Mozzarella. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 21.03.2012 15:54
smaczne
kate.500 16.02.2012 07:40
domowa najlepsza
Dorian 07.01.2012 12:35
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak