Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chocolate Crincles - czekoladowe ciastka

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka 225 g
masło 100 g
jajko 3 sztuki
proszek do pieczenie 1/2 łyżeczki
mąka 1,5 szklanka
cukier kryształ 2/3 szklanki
sól szczypta
cukier puder 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Chocolate Crincles - czekoladowe ciastka

Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej i trochę przestudzić. Mąkę przesiać, dodać sól i proszek do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić z nich sztywną pianę, dodać po trochu cukier kryształ wymieszany z cukrem waniliowym. Ubić znowu na sztywno i dodać po 1 żółtku. Ubić jak na biszkopt - sztywną masę. Do masy następnie ubijając dodawać po łyżce przestudzoną czekoladę a następnie dodać mąkę. Mieszać do uzyskania jednolitej masy (będzie trochę płynna). Przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Po tym czasie wyjąć z lodówki (najlepiej partiami), formować kulki trochę mniejsze od orzecha włoskiego i każdą kulkę obtoczyć dokładnie w cukrze pudrze, położyć na blasze przykrytej pergaminem. Piec ok. 10-12 minut w piekarniku o 170stopniach - nie za długo bo będą twarde w środku. Suszyć na kratce.
Przepis na ok. 50 sztuk.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Robert10 01.05.2012 21:58
jakie fajne
caralajna 01.01.2012 21:45
niezłe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak