Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta wieprzowa z nóżek

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nóg wieprzowych 4 kg
ziele angielskie 8
Liść laurowy suszony Prymat 4
marchewki 3
Kucharek przyprawa uniwersalna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta wieprzowa z nóżek

Kroki postępowania

1
Nogi wieprzowe dzielimy: od kopyta rozcinamy po połowie do kolanka i łamiemy po połowie. Po takim podzielę z jednej nogi otrzymujemy kolanko i 2 połówki z kopytkami.
Krok 1 - Galareta wieprzowa z nóżek foto
2
Zalewamy to zimną wodą (ilość wody powinna być taka by przykryła wieprzowinę) i stawiamy na ogień.
Krok 2 - Galareta wieprzowa z nóżek foto
3
Solimy i gotujemy na małym ogniu około 2 godziny. Po tym czasie do gotującego się wywaru dodajemy przyprawy ziołowe oraz kucharka i całe marchewki. Gotujemy kolejne 30 minut.
Krok 3 - Galareta wieprzowa z nóżek foto
4
Mięso powinno łatwo odchodzić od kości, w przeciwnym wypadku należy kontynuować gotowanie.
Krok 4 - Galareta wieprzowa z nóżek foto
5
Marchewki jeśli ugotują się wcześniej wyławiamy, kroimy w plasterki i układamy na spód salaterek na których będzie galareta.
Krok 5 - Galareta wieprzowa z nóżek foto
6
Z ugotowanego wywaru wyławiamy mięso i ręcznie oddzielamy je od wszelkich kości i chrząstek.
Krok 6 - Galareta wieprzowa z nóżek foto
7
Kroimy na mniejsze kawałki i układamy również je na plasterkach marchwi.
Krok 7 - Galareta wieprzowa z nóżek foto
8
Całość zalewamy gorącym wywarem i odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia.
Krok 8 - Galareta wieprzowa z nóżek foto
9
Zimną galaretę jemy skropioną octem lub sokiem cytrynowym. Smacznego.
Krok 9 - Galareta wieprzowa z nóżek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 21.08.2012 08:27
mniam, coś dobrego
Jolanta_P-S 06.01.2012 18:58
Jak ja dawno nie robiłam z nóżek galaretki, a przepadam obgryzać resztki z tych nóżek, pycha
Marlena/Kinia 04.01.2012 10:50
warty spróbowania Twój przepis! niedrogi a smacznie wygląda
aginaa 02.01.2012 18:26
fajne
Sroczka 02.01.2012 18:02
bardzo dobry przepis
Jarlin 02.01.2012 15:39
dobra :)
BernadettaP 01.01.2012 21:33
Mój Tata bardzo taką lubił...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak