Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Vanillekipferl pachnące wanilią

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 250 g
proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki
platkow migdałowych 100 g
margaryny 200 g
cukru (zwykłego) 100 g
żółtko jajek 3 szt
cukier puder 2 łyżki
wanilia 1 opakowanie
cukier puder 1 opakowanie
aromat waniliowy 5 kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Vanillekipferl pachnące wanilią

Migdały miksujemy na jednolitą masę w rozdrabniaczu. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z cukrem zwykłym i z prawdziwą wanilią, żółtkami oraz zmiksowanymi migdałami i aromatem waniliowym. Wszystko mieszamy i zagniatamy jednolite ciasto, które zawijamy w folię i odkładamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 160 C , a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto dzielimy na kilka mniejszych porcji i na stolnicy rolujemy wałeczki jednakowej grubości ( nie za grube). Ucinamy nożykiem i zwijamy w kształt półksiężyca. Przekładamy na blachę i pieczemy 15 minut ( bez termoobiegu). Po wyjęciu studzimy i posypujemy cukrem pudrem, który można zmieszać z cukrem waniliowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 26.03.2012 10:01
dziękuję
caffee_tea 25.03.2012 21:59
Apetyczne wygląda !
Jolanta40 07.01.2012 10:35
Agnieszko , polecam, bo zamknięte w pojemniku mogą troszkę poleżeć i do tego są smaczne. Pozdrawiam :)
Agnieszka_B 06.01.2012 18:30
Uwielbiam zapach wanilii. A przepis chętnie wypróbuję:)
Kas2 02.01.2012 17:12
fajne kształty
Jolanta40 01.01.2012 20:46
polecam
Miki 01.01.2012 20:18
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak