Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledziowy tatar orzechowo-pomarańczowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

matiasy 5 szt
orzechy włoskie 10 dag
pomarańcze 2 szt
migdały płatki
ocet winny
miód prawdziwy
woda 1/2 szklanki
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Śledziowy tatar orzechowo-pomarańczowy

Kroki postępowania

1
Matiasy zalewamy letnią wodą i moczymy przez 3 godziny, odcedzamy i płuczemy.
Krok 1 - Śledziowy tatar orzechowo-pomarańczowy foto
2
Wodę zagotowujemy, studzimy, doprawiamy do smaku octem winnym i miodem (ja dałam 3,5 łyżki octu i 1 dużą łyżkę miodu). Marynatą zalewamy wymoczone śledzie i trzymamy je w niej przez 8-12 godzin.
Krok 2 - Śledziowy tatar orzechowo-pomarańczowy foto
3
Po upływie tego czasu śledzie kroimy w drobną kostkę, pomarańcze filetujemy i kroimy w cienkie paski, dodajemy do śledzi wraz z posiekanymi drobno orzechami. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Krok 3 - Śledziowy tatar orzechowo-pomarańczowy foto
4
Tatara nakładamy na talerzyki, posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Krok 4 - Śledziowy tatar orzechowo-pomarańczowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lotar 10.02.2012 21:46
pięknie wygląda !
Jarlin 02.01.2012 15:42
Bardzo oryginalne połączenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak