Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

A la klops mięsno-grzybowy.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1 kg
cebula 3 szt
płatki owsiane 1,5 szklanki
woda 1,5 szklanki
jajko 2 szt
sól 1 płaska łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 duża szczypta
Rozmaryn suszony Prymat 1 duża szczypta
pieprz do smaku
tłuszcz do formy
sos grzybowy 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: A la klops mięsno-grzybowy.

Cebule obrać i pokroić w drobną kosteczkę.Wsypać ją do dużej miski, dodać płatki owsiane.Zalać wodą i gotowym,zimnym sosem grzybowym ( ja użyłam sosu pozostałego z wigilii z prawdziwkami i podgrzybkami lecz może być ugotowany nawet z torebki lub pieczarkowy) ,wbić jajka, wymieszać odstawić na 5-10 minut,aż płatki napęcznieją. Dodać następnie mięso i przyprawy i ew. troszkę bułki tartej (masa ma być dość luźna).Wyrobić i ew. doprawić do smaku. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem i obficie posypać bułką tartą.Wyłożyć mięso i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.Piec ok.1-1,5 godziny (po godzinie można naczynie przykryć,jeśli za mocno spiekał by się wierzch. Mojego klopsa podałam z kopytkami i surówką z kiszonej kapusty.Polecam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 19.05.2012 22:04
Czekoladko popieram w 100%:)
czekoladka_m 03.01.2012 18:45
Mniam, jak zwykle same pyszności Msewko:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak