Kluseczki ziemniaczano-pomidorowe

Kluseczki ziemniaczano-pomidorowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg ziemniaków

    0,5
  • jajko

    1
  • szkl. mąki pszennej (może troszkę więcej) + 1/2 łyżeczki soli

    ok. 1,5
  • łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, wypłukać, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości. Odcedzić i utłuc dokładnie na purre. Gdy nieco przestygną dodać do nich jajko, koncentrat, sól i stopniowo dosypywać mąkę (trochę zostawić do posypania stolnicy) cały czas wyrabiając. Ciasto powinno być takie jak na kopytka. Z ciasta toczyć wałeczki a z nich odcinać nieduże kawałki szer. ok. 2 cm.. Z jednej strony przycisnąć każdą kluskę ząbkami widelca. Kluseczki wrzucać na osolony wrzątek, gotować ok. 2-3 min. od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na durszlak. Podawać z mięsem i sosem albo zrumienioną cebulką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

BozenA

14.04.2012 17:38
mmm

BozenA

14.04.2012 17:38
mmm

Marzena34

11.03.2012 11:06
oj,Pyza zwykłe kluski też potrafisz zamienić w cudeńka,super

jeanette_v

06.03.2012 21:17
Pycha!.

Agnik

23.06.2011 12:03
smaczne

agnieszka189

09.05.2011 15:56
przepyszota;)

angelika14

20.02.2011 11:01
jakie piękniutkie kluseczki

angelika14

20.02.2011 11:01
jakie piękniutkie kluseczki

anecia04

30.09.2010 19:54
jak maleństwa, wloskie gnocchi!

PaniMISIOWA

26.09.2010 10:42
Bardzo pomysłowe :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat