Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Choinkowy torcik

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 2 szt
masło 100 gram
cukier puder 3 łyżki
ekstrakt waniliowy 0,5 łyżeczki
barwinik spożywczy
masa cukrowa

Przepis i sposób przygotowania na: Choinkowy torcik

Torcik choinka ładnie wygląda na stole i jest prosty w przygotowaniu. Świetny jeśli czyjeś urodziny wypadają akurat w okresie świątecznym.
Tak więc jest to wersja naprawdę easy - można popracować więcej i upiec swoje biszkopty, zrobić własną masę cukrową, ale ja podaję tą prostszą wersję.
Gotowe biszkopty (jeśli robimy je sami i są wielkości brytfanki to kroimy na pół) nasączamy kawą zbożową. Przygotowujemy krem maślany - miękkie masło, cukier puder i ekstrakt ucieramy na gładką masę (aż zrobi się bardzo jasna) po czym dodajemy (lub nie) barwnik spożywczy, lub kakao lub zostawiamy ją w takim wydaniu w jakim jest. Następnie nasączone biszkopty przekładamy gotowym kremem.
Wcześniej przygotujemy sobie szablon z tektury w formie choinki. Następnie nakładamy go na tort i wycinamy w kształt owej choinki. Dekorujemy masą cukrową (zieloną) lub też zabarwionym kremem maślanym robiąc szprycą igiełki choinki. Z masy cukrowej (kolorowej) robimy małe kuleczki i układamy na torcie niczym bombki.
Fajne, smaczne i ładnie wygląda !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 13.02.2012 16:12
pomysłowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak