Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z wiśniami i budyniem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
masło 10 dag
cukier puder 10 dag
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt
cukier waniliowy 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
spirytus 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
budyń wiśniowy 1 szt
kompot z wiśni bez pestek 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z wiśniami i budyniem

Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Następnie dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, jajko, spirytus i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. W między czasie osączyć wiśnie z zalewy. Na 400 ml kompotu z wiśni ugotować budyń, lekko przestudzić i wymieszać z wiśniami. Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy formując brzegi na 2 cm. spód ciasta posypać bułką tartą, wyłożyć masę wiśniową, ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 185 stopni około 30-35 minut. Kroić mocno schłodzone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 20.01.2014 17:12
zapowiada się smaczne ciasto :)
Iwusia 26.04.2012 23:03
smakowite ciasto
pipi765 30.01.2012 17:40
uwielbiam takie ciasto
agnieszka214 01.01.2012 11:26
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak