Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantny omlet z oliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 8 łyżek
jajko 4 szt
margaryna 3 łyżki
ryż długoziarnisty 25 dag
mięso mielone 50 dag
cebula 2 szt
oliwki nadziewane papryką 3 łyżki
ząbki czosnku 2 szt
tymianek 1 łyżeczka
sól
pieprz
Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny omlet z oliwkami

Ryż wsypać do garnka z wrzącą , osoloną woda i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut . Cebulę obrać , umyć , pokroić w kostkę . Czosnek obrać , drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę . Oliwki pokroić na cienkie plasterki . Na dużej patelni rozgrzać margarynę , dusić razem czosnek i cebulę . Dodać mielone mięso , dobrze podsmażyć , mieszając . Doprawić do smaku solą , pieprzem , pieprzem cayenne oraz łyżeczką tymianku . Ryż osączyć na sitku i dodać do mięsa mielonego , wrzucić oliwki . Wszystkie składniki delikatnie wymieszać . Jajka rozbełtać z mlekiem , lekko ubijając widelcem , polać masą mięsno-ryżową na patelni . Omlet smażyć na małym ogniu , tak długo , aż dobrze się zetnie . Następnie podzielić na cztery porcje . Przed podaniem można dodatkowo posypać omlet natka pietruszki .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 04.03.2015 08:58
smaczny omlet
Krzysztof15 15.09.2012 12:44
fajne
Luki 04.01.2012 07:46
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak