Lekka marchwianka

Lekka marchwianka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewek

    4-5
  • kawałek pora ok. 10 cm

    1
  • łyżki masła

    1-2
  • sól, odrobina cukru

    do smaku:
  • czubata łyżeczka mąki pszennej

    1
  • ziemniaki

  • lubczyk

    3-4 gałązka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa oczyścić, obrać, dokładnie wypłukać. Ziemniaki ii marchewki pokroić w m/w takiej samej wielkości niedużą kostkę. Pora posiekać w cienkie półplasterki. Masło utrzeć z mąką na pastę.
Do garnka włożyć marchewkę i ziemniaki, zalać wodą tyle żeby przykryła warzywa, dodać 2-3 szczypty cukru, gotować ok.10 min., dodać lubczyk i pora, gotować jeszcze 5 min.. Kiedy warzywa będą już mięciutkie dodać pastę z masła i mąki, mieszać aż się rozpuści. Doprawić solą. Zupa powinna być gęsta od warzyw więc nie dolewajmy zbyt dużo wody.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Chojłówna

29.11.2011 20:43
bomba

Agnik

19.11.2011 12:07
super

Norgiusz

31.03.2011 07:21
super

kasiurek

14.09.2010 10:31
zdrowe i pyszne

kasiurek

14.09.2010 10:31
zdrowe i pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat