Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z truskawkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kakao 35 g
woda 80 ml
gorzka czekolada 150 g
masło 150 g
cukier brązowy 230 g
migdały zmielone 100 g
jajko 4 szt
truskawki 100 g
aromat rumowy do smaku
cukier puder 2 łyzki
kawa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z truskawkami

Kakao i kawę rozpuściłam w gorącej wodzie, wymieszałam dokładnie. Dodałam rozpuszczoną w mikrofalówce ( 7-8 min na 300 W) czekoladę i stopione masło. Wystudzilam do letniego. Dodałam żółtka ( po jednym, mieszając) i cukier, mielone migdały, zmiksowałam. Włożyłam truskawki( mogą być mrożone) i kilka kropel aromatu rumowego. Z białek ze szczyptą soli utrzepałam sztywną pianę , którą ostrożnie wmieszałam do ciasta.
Piekłam około godziny w 180 C. Nawet dość urosło, ale stygnąc- opadło sporo. Zimne było już dość niskie, a takie jest najpyszniejsze. Posypałam je cukrem-pudrem z cynamonem i pokroiłam na prostokąty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 02.03.2013 09:42
uwielbiam ciasta z owocami :)
sunnymood 26.11.2012 16:34
genialne
sunnymood 26.11.2012 16:34
genialne
Izabela28 04.07.2012 21:05
zapowiada się pyszne ciasto:)
malaczarna23 17.02.2012 12:17
pycha
Mirka-Ludomila 08.02.2012 22:00
pyszności
1j1o1l1a1 31.12.2011 19:47
rarytasik :)
dorota20w 31.12.2011 12:59
pysznie
mikrusiak 31.12.2011 12:30
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak