Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna Kasia 1/2 kostki
mąka 3 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
miód 200 ml
jaja 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opkowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniki

Do miski włóż miękką margarynę i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem. Ciasto przełóż na podsypana mąką stolnicę i zagniataj, aż będzie gładkie. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkuj partiami na grubość 0.5 cm i wycinaj foremkami pierniczki. Ułóż je na wysmarowanej Kasią dużej blaszce i piecz 8-10 minut w temp. 180 stopni. Cukier puder wymieszaj z odrobiną mleka lub soku z cytryny i utrzyj na bardzo gęstą masę. Tak przygotowany lukier rozłóż do kilku miseczek i zabarw dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego. Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

octo 11.01.2012 10:56
zdjęcie nie moje ale też mi się podobają te ze zdjęcia:) moje wyglądają nieco inaczej:)
sloneczko1 01.01.2012 19:44
wyglądają super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak