Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura wiśniowa z przepisu babci

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 4 kg
cukier 4 kg
cytryny 4 sztuka
spirytus 1/2 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura wiśniowa z przepisu babci

Dokładnie myjemy owoce i drylujemy. Do cukru dodajemy wyciśnięty sok z cytryn i sok z drylowania wiśni. Gotujemy stale zbierając łyżka powstającą pianę, aż powstanie gęsty syrop. Do syropy dokładamy wiśnie i przygotowaną wcześniej skórke cytrynową. Gotujemy na małym ogniu często mieszając. Odstawić kilka razy do pełnego ostygnięcia i zagotować ponownie co 3-4 godziny. Konfitura jest idealna gdy owoc nie wypływa na górę. Gorącą przekładamy do słoików i na wierzch wlewamy łyżkę spirytusu by wiczko lepiej trzymało.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 23.08.2013 22:14
mmm musi być pyszna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak