Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarki w piwnym cieście

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 40 dag
mąka 35 dag
piwo 200 ml
jajko 3 szt
oliwa 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarki w piwnym cieście

Pieczarki umyć osuszyć w papierowym ręczniku, odciąć nóżki, pozostawiając same kapelusze. Do miski wlać piwo, oliwę, dodać żółtka, sól, pieprz i mąkę, dokładnie zmiksować. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wmieszać. Przygotowane kapelusze pieczarek zanurzać w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu. Podawać jako przekąska lub dodatek do obiadu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 26.04.2013 20:41
Bardzo podoba mi się pomysł na piwne ciasto. Przepis prosty i wart wypróbowania.
olkaaa 22.10.2012 07:53
jeszcze nie jadłam
Motorek 27.04.2012 09:31
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak