Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec z domową masą makową

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5-3 szklanki
mleko 150 ml
margaryna 12 dag
jaja 4 sztuki
drożdże 3-4 dag
cukier 1/2 szklanki
olej 1 łyżka
cukier waniliowy 1 opakowanie
mak 2-3 szklanki
cukier 1 szklanka
rodzynki 1 szklanka
aromat migdałowy 1 łyżeczka
miód 2 łyżki
Skórka pomarańczowa kandyzowan 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec z domową masą makową

Z mleka, łyżeczki cukru oraz drożdży przygotować rozczyn drożdżowy i odstawić go do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę. Z 2 całych jaj, 2 żółtek i cukru i cukru waniliowego ubić masę, nadać ją do mąki wraz z rozczynem. Wyrobić ciasto dodając rozpuszczoną margarynę i olej. Odłożyć je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mak zaparzyć, odstawić do wystygnięcia i zemleć dwukrotnie. Następnie dodać cukier sparzone rodzynki, posiekane drobno orzechy, aromat migdałowy, płynny miód oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Po wymieszaniu dodać ubitą pianę z białek, delikatnie ją wmieszać. Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 3 części, następnie rozwałkować na kształt prostokątów. Prostokąty smarować masą makową i zwijać je, zawinąć w papier do pieczenia. Piec przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 22.10.2012 19:00
wygląda bardzo apetycznie!
Iiiiii 05.04.2012 06:39
pycha
Katarzyna/kate1980 31.12.2011 22:28
wspaniały
Agnieszka_B 31.12.2011 07:10
Pyszniutki! zwłaszcza dla wielbicieli makowca:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak