Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pork chips

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

słonina 1 kg
sól do smaku
chili do smaku
cebula 1 (opcjonalnie)

Przepis i sposób przygotowania na: Pork chips

Kroki postępowania

1
Całe duże płaty słoniny kroimy na mniejsze.
Krok 1 - Pork chips foto
2
Ze słoniny odcinamy skórę.
Krok 2 - Pork chips foto
3
Skórę kroimy w paski szerokości do 1 cm.
Krok 3 - Pork chips foto
4
Obficie solimy.
Krok 4 - Pork chips foto
5
Na rozgrzaną patelnię kładziemy kawałki skóry. Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem (skóra strasznie „strzela” także nakrywka jest niezbędna). W połowie smażenia wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę – nie jest to warunek konieczny, nadaje ona lekkiego aromaty skórkom.
Krok 5 - Pork chips foto
6
Usmażone skórki powinny być lekko skręcone, chropowate na powierzchni. Po usmażeniu ewentualnie solimy do smaku i posypujemy chili. Świetna przekąska do piwa :o)
Krok 6 - Pork chips foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 30.06.2012 12:08
Ciekawy przepis :)
natii3624 26.06.2012 20:07
smacznie wygląda
Izabela/bella81 28.02.2012 08:59
fajne, ale ile kalorii ;)
Jolanta_P-S 07.01.2012 18:48
Pierwszy raz się z tym spotkałam, ale na pewno bym skosztowała
Marlena/Kinia 04.01.2012 10:52
ciekawy przepis
SmacznaPyza 03.01.2012 18:04
dzięki za wyjaśnienia
MAR3STA 01.01.2012 16:07
pewnie dobre, wypróbuję
aginaa 01.01.2012 14:35
fajne
Sroczka 31.12.2011 19:52
zaskakujące, ale bym spróbowała
Beatris 31.12.2011 19:33
Podeślij trochę. Z chęcią bym posmakowała.
pacpaw 31.12.2011 18:31
@Pyza jak dodasz zbyt szybko się się przypali. Myk jest taki, aby dodać ją w takim momencie, żeby razem doszły skórki i cebula (cebuli potem się pozbywamy, ona ma tylko \"nadać\" smaku skórkom). Jak też wspomniałem jest to opcja a nie konieczność, także jeśli ktoś się nie czuje na siłach może zrobić bez dodatku cebuli. Tutaj moja rada jest też taka, aby taką usmażoną cebulę potem dokładnie wyłowić. U mnie wyszło kilka patelni tych skórek, a z cebulą smażyłem tylko pierwszą patelnię. Zbyt dobrze cebuli nie odłowiłem i potem smażąc kolejną patelnię skórek, nieodłowione resztki cebuli się przypaliły.
Jarlin 31.12.2011 17:24
fajny przepis
SmacznaPyza 31.12.2011 16:45
a ta cebula się nie spali ?
teresa18 31.12.2011 13:21
wow, pierwszy raz z czymś takim się spotykam, na pewno chrupiące
Emiliozo 31.12.2011 10:03
męska przekąska
BernadettaP 31.12.2011 07:11
Bardzo kaloryczne, ale smaczne :)
msmariusz 31.12.2011 00:24
ciekawa nazwa
msmariusz 31.12.2011 00:23
tłuste
sylwia / sytofala 30.12.2011 22:49
szokujące . ale bardzo intrygujące :) Może skosztuję z czystej ciekawości :)
owca441 30.12.2011 21:52
dobrze wiedzieć, teraz czekam na taki tydzień
pacpaw 30.12.2011 21:48
tego smakołyku pierwszy raz zakosztowałem w Anglii. Poczęstował mnie \"miejscowy\". Byłem w szoku, że z czymś takim nie spotkałem się wcześniej w Polsce - kraju gdzie wieprzowina jest podstawą. Od niedawno można kupić takie pork chipsy w Lidlu jak jest tydzień - chyba skandynawski.
owca441 30.12.2011 21:41
a to ciekawe, pewnie dużo osób nie wzięło by tego do ust wiedząc co to jest, dla mnie super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak