Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny piernik przekładany

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jajko 3 sztuki
miód 10 łyżeczek
woda 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
margaryna 100 g
śmietana 3 łyżki
kakao 2 łyżki
sól szczypta
KREM
powidła śliwkowe 1 opakowanie
śmietana kremówka 200 g
czekolada biała 1 opakowanie
śmietan fix 2 sztuki
aromat migdałowy 1 opakowanie
POLEWA
czekolada 2 sztuki
orzechy włoskie 1/3 mielone
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny piernik przekładany

Mąkę, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika mieszamy ze sobą. W
osobnej miseczce ubijamy margarynę z cukrem na puch, dodając pod
koniec po jednym żółtku. Do takiej masy dodajemy miód, wodę oraz
śmietanę i ponownie miksujemy na jednolitą masę, dodając po łyżce
sypkich produktów wcześniej przygotowanych. Białka ubijamy na sztywno
z dodatkiem soli. Gotowe dodajemy do masy i delikatnie mieszamy
drewnianą łyżką. Gotowe ciasto wylewamy do formy o wymiarach 40x12 cm,
wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 min w temp. 175\'C. Po
tym czasie ciasto delikatnie nacinamy nożem wzdłuż przez środek ok 1,5
cm, dzięki temu ładnie pęknie podczas pieczenia i ponownie pieczemy ok
30-35 min. dalej w temp. 175\'C.
Upieczony piernik, pozostawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy
na trzy części.
Dolną część smarujemy powidłami i przykrywamy środkową częścią. 100 g
śmietany kremówki podgrzewamy i dodajemy połamaną czekoladę,
delikatnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Pozostawiamy do
schłodzenia. Resztę kremówki ubijamy dodając rozpuszczoną czekoladę i
Śmietan Fix\'y oraz kilka kropel aromatu migdałowego. Gotową masę
nakładamy na ciasto i przykrywamy ciastem - lekko dociskamy.
Przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy troszkę wody i wkładamy
połamane kostki czekolady, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się
czekolady i dodajemy orzechy, mieszamy. Gotową polewą, polewamy ciasto
i schładzamy. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 27.09.2013 16:26
niebawem przepis się przyda...
krystyna330 14.09.2013 20:35
własnie dzisiaj podam taki deser po obiedzie
olkaaa 12.08.2013 20:04
uwielbiam takie
caralajna 27.08.2012 08:05
pysznie wygląda
natii3624 29.06.2012 23:36
Super przepis! :)
RenataZ-et 12.04.2012 17:39
wygląda super :)
IKrakowianka 31.03.2012 21:17
taki piernik jest najlepszy
Kas2 13.01.2012 22:20
smakowity!
Gosia_60 10.01.2012 22:23
piernik ładny
Ewa95 04.01.2012 18:05
Fajny
marines27 02.01.2012 19:21
Piernik udał się znakomicie!
treonina 31.12.2011 12:55
zawsze kupuję piernik nie chce mi się go robić ale ten wygląda cudownie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak