Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec z jabłkami i kakao

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
masło 200 g
śmietana 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 0,5 szklanki
mąka 3 szklanki
MASA
jajko 6 sztuk
kakao 3 łyżeczki
mak 250 g
cukier puder 300 g
proszek do pieczenia 1 łyżka
jabłka 0,5 kg
grysik 10-12 łyżeczek
masła 150 g
rodzynki do smaku
polewa czekoladowo-orzechowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec z jabłkami i kakao

Z mąki, cukru, cukru waniliowego, śmietany, masła, jajek i żółtek
zagniatamy ciasto. Ciasto gotowe jest jeśli składniki się ze sobą
połączą, nie należy wyrabiać ciasta za długo bo będzie twarde. Gotowe
wkładamy na ok 30 min. do lodówki. Ciasto rozwałkujemy.
Wykładamy nim blachę do pieczenia i nakłuwamy widelcem, a następnie
wkładamy do piekarnika na 5-7 min i lekko podpiekamy. Następnie
Nakładamy masę.
Mak zaparzyć a następnie przemielić w maszynce. Cukier utrzeć z
masłem, dodawać po jednym żółtku i ciągle ucierać. Dodawać po łyżce
maku, grysiku oraz proszek do pieczenia i kakao. Jabłka umyć, obrać i
zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka dodać do ciasta, rodzynki
oraz pianę z białek. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe wyłożyć na
ciasto i piec w temp. 180\'C ok 30-40 min. Gotowe polać polewą. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 19.08.2013 16:22
chyba się skuszę
czekoladka_m 16.08.2013 14:18
Idealny na Święta;)
Seba 15.06.2013 12:23
smaczne ciasto
Angelika10 02.12.2012 01:11
smaczny
Fiffi 13.11.2012 23:04
pyszny
cooleczka 02.04.2012 17:36
super :)
IKrakowianka 02.04.2012 09:38
wyśmienity makowiec
RenataZ-et 06.03.2012 17:19
wspaniały!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak